Добропільська міська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика отруєнь дикорослими грибами

Дата: 13.11.2023 09:34
Кількість переглядів: 537

            За даними Державної установи «Центр громадського здоров`я  МОЗ України» у 2023 році в Україні зареєстровано 50 осередків отруєнь грибами з 72 постраждалими, у тому числі 15 дітей, померли 5 дорослих. В Донецькій області у поточному році випадків отруєнь грибами не зареєстровано. У 2022 році зареєстровано 8 осередків отруєння грибами, 10 постраждалих, в тому числі 2 дитини, померли 3 людини – 2 дорослих, 1 дитина 10 років. Статистика невтішна, тому дуже важливо пам`ятати про заходи профілактики, та бути обережними.

Нагадуємо  правила, які допоможуть Вам уникнути отруєння  дикорослими грибами:

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі 
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.

Якщо Ви все ж  відважилися самостійно збирати гриби, пам’ятайте:

  • Збирайте лише добре знайомі Вам гриби. Уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, сміттєзвалищ: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути. Необхідно ретельно очистити та промити гриби, позбувшись залишків грунту  (грунт - природний резервуар жіттєдіяльності  бактерій ботулізму, які у  консервованих продуктах  продукують  ботулотоксин, що викликає  тяжке харчове отруєння). Суворо дотримуйтесь технологічних процесів приготування грибів.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше  трьох разів, щоразу не менше 30 хвилин в новій порції підсоленої води після ретельного промивання;
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби. Не вживайте в їжу грибів з роздутих консервних банок.

   Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких – основа для запобігання отруєння грибами!

Бережіть себе,  будьте здорові !!!

Добропільська філія

ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь