Добропільська міська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика отруєнь дикорослими грибами

Дата: 13.11.2023 09:34
Кількість переглядів: 179

            За даними Державної установи «Центр громадського здоров`я  МОЗ України» у 2023 році в Україні зареєстровано 50 осередків отруєнь грибами з 72 постраждалими, у тому числі 15 дітей, померли 5 дорослих. В Донецькій області у поточному році випадків отруєнь грибами не зареєстровано. У 2022 році зареєстровано 8 осередків отруєння грибами, 10 постраждалих, в тому числі 2 дитини, померли 3 людини – 2 дорослих, 1 дитина 10 років. Статистика невтішна, тому дуже важливо пам`ятати про заходи профілактики, та бути обережними.

Нагадуємо  правила, які допоможуть Вам уникнути отруєння  дикорослими грибами:

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі 
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.

Якщо Ви все ж  відважилися самостійно збирати гриби, пам’ятайте:

  • Збирайте лише добре знайомі Вам гриби. Уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, сміттєзвалищ: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути. Необхідно ретельно очистити та промити гриби, позбувшись залишків грунту  (грунт - природний резервуар жіттєдіяльності  бактерій ботулізму, які у  консервованих продуктах  продукують  ботулотоксин, що викликає  тяжке харчове отруєння). Суворо дотримуйтесь технологічних процесів приготування грибів.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше  трьох разів, щоразу не менше 30 хвилин в новій порції підсоленої води після ретельного промивання;
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби. Не вживайте в їжу грибів з роздутих консервних банок.

   Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких – основа для запобігання отруєння грибами!

Бережіть себе,  будьте здорові !!!

Добропільська філія

ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь