💦Гігієна води: прості, але важливі для здоров’я заходи

Вода є одним з найважливіших елементів довкілля. Вживання недоброякісної води може призводити до порушення санітарного режиму підприємств, випуску неякісної продукції, а також бути причиною виникнення інфекційних захворювань, харчових отруєнь, гельмінтозів тощо 

⚠️ Питна вода з альтернативних джерел водопостачання (колодязі, свердловини) не піддається знезараженню, також не здійснюється лабораторний контроль якості і безпечності питної води для здоров’я споживачів. Це створює небезпеку епідемічних ускладнень через вживання питної води негарантованої якості і безпечності (спалахів гострих кишкових інфекцій, гепатиту А, отруєнь хімічного генезу тощо).
🔹З метою запобігання епідемічних ускладнень, пов’язаних з водним фактором їх виникнення та розповсюдження, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
✅ для приготування їжі та питних цілей варто використовувати фасовану воду гарантованої якості;
✅ усю воду для питних цілий піддавати кип’ятінню, яке є ефективним фізичним методом знезараження води. Кип’ятіть воду не менше 10 хвилин від моменту закипання. Не забувайте кожного разу повністю виливати воду з чайника і набирати нову;
✅ не кип'ятіть повторно і не змішуйте оброблену воду з сирою водою;
✅ залиште воду відстоятися кілька годин, що дозволить випасти в осад хлорорганічним та іншим речовинам, солям, що утворилися під час кип’ятіння, після чого варто акуратно злити воду в чистий посуд;
✅ зберігайте питну воду у чистих, закритих ємностях. При цьому ємності варто позначити надписами «Вода знезаражена для пиття»;
✅ кип’ячену воду навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності зберігати не більше однієї доби.
Доброякісна вода є показником високого санітарного благополуччя і життєвого рівня населення. Дотримуйтесь правил та будьте здорові!
За матеріалами Покровського районного управління Головного управління Держсповижслужби в Донецькій області
