Добропільська міська військова адміністрація
Донецька область, Покровський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика отруєнь грибами

Дата: 20.10.2025 13:00
Кількість переглядів: 76

Фото без опису

З початком осіннього сезону періодично реєструються випадки отруєнь людей внаслідок споживання дикорослих грибів.

Більшість отруєнь дикорослими грибами обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Фото без опису Характерні ознаки отруєння — нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку — з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, несправжніх дощовиків тощо. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.

Галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності з’являються через дві години, або раніше, після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя медикам буде складно.

Найотруйнішими є токсини блідої поганки, мухомора білого  смердючого,  і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу та може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг — все це виникає, коли отруйні речовини досягають центральної та периферійної нервової системи. До смертельно небезпечних грибів належить і свинушка тонка. Отруєння такими неїстівними грибами переважно закінчується смертю постраждалого навіть за своєчасного надання медичної допомоги.

Фото без опису Для попередження отруєння грибами дотримуйтесь наступних правил:

 - Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

-  Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

  - Не збирайте гриби: якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не здавалися; поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих; ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

 - Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.

  -  Не куштуйте сирі гриби на смак.

- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні

-викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом — викидайте                               
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору.

-  Не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність, а саме:

Срібну ложку опустити у відвар – то вона почорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби. Потемніння срібних предметів залежить від хімічної дії на срібло амінокислот, які мають  у своєму складі сірку. В результаті утворюється сірчисте срібло чорного кольору. Такі амінокислоти є як в їстівних так і в отруйних грибах.

Цибуля або часник при сумісній варкі з грибами буріє, то серед грибів є отруйні.       Побуріння цибулі та часника  можуть викликати як отруйні так і їстівні гриби в залежності від присутності в них фермента тіразінази.

Отруйні гриби повинні викликати скисання  молока. Скисання молока здійснюється під впливом фермента пепсина  і органічних кислот, які можуть міститися як в їстівних так і в отруйних грибах.

Кип’ятіння  знешкодить отруйний гриб. Отрута блідої поганки, павутинника,  окремі отрути мухоморів , а також ксенобіотики, які знаходяться в грибах не розкладаються при кип’ятінні і не переходять у відвар.

-  Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

-  Гриби (синяк-дубовик (умовно їстівний), гнійник (отруйний)) містять речовину копрін, яка при взаємодії  з алкоголем викликає симптоми отруєння.

- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм.

Фото без опису Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), необхідно негайно звернутись до лікаря.

Фото без опису Бережіть своє здоров’я і будьте здорові!

За матеріалами Добропільської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь