Поради стосовно зберігання продуктів харчування у разі вимкнення електроенергії

Ризик псування харчових продуктів у разі вимкнення електроенергії зростає.
◀️ Внаслідок збройної агресії рф проти нашої країни виникає ситуація, коли відсутня електроенергія через пошкодження електромереж, або коли відбуваються віялові відключення систем електропостачання.
Постійні відключення електроенергії впливають й на те, що в оселях громадян холодильники не будуть працювати, що спричиняє порушення умов зберігання харчових продуктів. Охолоджені або заморожені продукти у такому разі можуть бути небезпечними для споживання.
◀️ Поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання та уникнути харчових отруєнь:
- не готуйте страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 4 години);
- за відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці);
- у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;
- підозрілу їжу ніколи не пробуйте на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, насторожує колір, запах, структура, краще позбудьтеся її. Особливо це стосується харчових продуктів, які швидко псуються: м’ясо, риба, яйця, молочні продукти, нарізані овочі, фрукти та їх залишки, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду;
- продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;
- при зберіганні відокремлюйте сиру їжу від готової;
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
- використовуйте чисту або очищену воду, бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.
Варто мати запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хлібо-булочні вироби, консерви тощо).
Також важливо дотримуватись таких гігієнічних вимог:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету,
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими. Для цього, на випадок відсутності водопостачання, також варто мати запас чистої бутильованої питної води промислового виробництва;
- намагайтеся захистити продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Бережіть своє здоров'я та своїх близьких!
За матеріалами Покровського райуправління ГУ Держспоживслужби в Донецькій області
